Strane banke mogu biti odličan izvor znanja i iskustva za unaprjeđenje lokalne regulative

Markus Krause, član Uprave Addiko Grupacije zadužen za rizike učestvuje u panel diskusiji na prvoj regionalnoj konferenciji o upravljanju rizicima koja se održava u Sarajevu. Krause je sa ostalim učesnicima razgovarao o novoj regulativi za bankarski sektor, te o izazovima implementacije te regulative u BiH, obzirom da BiH nije članica EU.
„Kao dio regionalne bankarske grupacije veoma smo zainteresovani da prenesemo naša znanja i iskustva u vezi nove regulative. Smatram da strane banke mogu biti odličan izvor znanja i iskustva u procesu ujednačavanja lokalne regulative sa novom EU zakonskom regulativom. Voljni smo podijeliti naše iskustvo u ovom području s ciljem unaprjeđenja bh. zakonodavnog okvira“, naglasio je Krause.
„Vjerujemo da je najbrži put za Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju koja nije članica EU, za implementaciju Bazel III regulative, maksimalno usklađivanje svoje lokalne regulative međunarodnim standardima finansijskog i računovodstvenog izvještavanja. Ovim bi se omogućio maksimalan nivo transparentnosti i pojednostavilo lokalno i međunarodno izvještavanje banaka“, zaključio je Krause.

Krause

Addiko Bank Banja Luka

Cookies koristimo kako bismo poboljšali iskustvo korištenja naše stranice.

Pritiskom na bilo koju poveznicu na ovoj stranici prihvaćate korištenje cookies.".