Za Addiko banku Banja Luka 2022. najuspješnija poslovna godina do sada

Kontinuirana stabilnost i inovativnost Addiko banke Banja Luka doprinijela je ostvarivanju najboljeg poslovnog rezultata u proteklih 11 godina. Pored značajnog rasta kredita za potrošače i mala i srednja preduzeća, Addiko banka Banja Luka je tokom 2022. godine ostvarila dobit od 12,6 miliona KM, što predstavlja rast od 33% u odnosu na 2021. godinu.

„Addiko je prva specijalistička banka u Republici Srpskoj i zaista imamo mnogo razloga da se ponosimo sa rezultatima koje smo ostvarili u proteklom periodu. Svaki peti potrošački kredit plasiran u 2022. godini je Addiko kredit, odnosno plasirali smo više od 20% od ukupno plasiranih potrošačkih kredita u prošloj godini. Naši klijenti, uz minimalnu potrebnu dokumentaciju i samo jednu posjetu banci, u prosjeku su dobijali odgovor u roku od 60 minuta, a prosječno vrijeme za isplatu kredita je 24 sata, što su potvrdila i relevantna istraživanja tržišta. Pored izrazito uspješne aktivne podrške potrošačima u svim segmentima njihovog života, udvostručili smo i broj SME klijenata – malih i srednjih preduzeća u 2022. godini i ostvarili najbolji poslovni rezultat u proteklih 11 godina“, izjavio je Srđan Kondić, predsjednik Uprave Addiko banke a.d. Banja Luka i dodao da je povjerenje klijenata i poslovne zajednice u odgovorno upravljanje depozitima doprinjelo da Addiko, tokom 2022. godine zabilježi rast i u ovom segmentu od 24 miliona KM.

Banka je u aktuelnom periodu inflacije, 2022. godinu zaključila sa veoma niskim udjelom loših kredita od 4,6% i pokrivenošću tih izloženosti rezervama od čak 90,7%. Takođe, u analiziranom periodu, aktiva Addiko banke Banja Luka je porasla za 22,6 miliona KM u odnosu na 2021. godinu, a adekvatnost kapitala iznosi 21,3%, što predstavlja rezultat koji je značajno iznad propisanog zakonskog minimuma i iznad prosjeka bankarskog sektora.

„Formula našeg uspjeha jeste konstantno osluškivanje potreba klijenata na tržištu, kontinuirano unapređenje digitalnih alata, što omogućava klijentima da veliki broj poslova sa bankom završe online, odnosno jednostavnije, brže i komfornije. Mi smo tu da ih podržimo gdje god i kada god im neophodan dodatni podsticaj, kako u realizaciji ideja, tako i u prevazilaženju izazova. Povrh svega, naš uspjeh čine zaposleni prema kojima imamo pristup suštinske, a ne formalne prirode, što je potvrdilo i priznanje koje je Addiko banka Banja Luka dobila za Najpoželjnijeg poslodavca finansijskog sektora Republike Srpske u 2022. godini“, naglasio je Kondić koji se zahvalio Addiko timu na posvećenosti, kao i klijentima na povjerenju koje, dodao je, banka nastavlja intenzivno da njeguje i u budućnosti, pružajući moderno digitalno iskustvo koje podrazumjeva jednostavan i brz pristup bankarskim uslugama svim postojećim i potencijalnim klijentima Addiko banke Banja Luka.

Fotografija 1
Fotografija 2

Addiko Bank Banja Luka