Odgovor bankarskog sektora na izazove industrijske revolucije 4.0

U Tesliću je, u okviru 14. međunarodnog simpozijuma o korporativnom upravljanju održana i panel diskusija na temu „Odgovor bankarskog sektora na izazove industrijske revolucije 4.0“. Na panelu je naglašeno da nova tehnologija donosi konkurentsku prednost, odnosno da banke koje su među prvima u implementaciji novih tehnologija postaju znatno konkurentnije. Takođe je istaknuto da digitalizacija donosi nove načine plaćanja, prvenstveno u obliku mobilnih novčanica, instant plaćanja, chat bankarstva ili virtuelnih poslovnica, dok neki stručnjaci čak tvrde da će se do 2025. moći plaćati biometrijom, implantom za čip u koži, otiskom prstiju i sl.

Govoreći o postignućima Addiko Grupe, Mario Ivanković, predsjednik Uprave Addiko Bank ad Banja Luka je istakao virtuelnu poslovnicu kao jedinstveno rješenje koje je lansirano na hrvatskom tržištu u prvom kvartalu 2019, gdje osiguravamo potpuno digitalni kreditni proces, od zahtjeva do odobrenja bez potrebe odlaska u fizičku poslovnicu. Proces je od početka do kraja, od aplikacije, preko popunjavanja dokumentacije, do identifikacije i odobrenja klijenta, uključujući elektronski potpis potpuno online.
„Pored toga, Addiko Banka je korištenjem automatizacije i optimizacije procesa značajno smanjila vrijeme potrebno za obradu zahtjeva za kredite od sedam dana do samo 30 minuta, a veliki broj proizvoda i usluga dostupnih u poslovnicama Addiko Banke može se koristiti putem digitalnih komunikacijskih kanala gdje zakonodavstvo to dopušta“, naglasio je Ivanković.

Na panelu su spominjana i ograničenja koja usporavaju proces digitalizacije, pri čemu je najvažniji digitalni potpis, obzirom da zakonodavstvo u BiH još uvijek zahtijeva fizički potpis od strane klijenata, te je regulisanje elektronskog potpisa preduslov za većinu ovih usluga koje se već nalaze u ponudi drugih zemalja u regiji, kao i za noviji pristup promjenama koje donosi nova revolucija.

Addiko Bank Banja Luka

Cookies koristimo kako bismo poboljšali iskustvo korištenja naše stranice.

Pritiskom na bilo koju poveznicu na ovoj stranici prihvaćate korištenje cookies.".